POTRAGA ZA NESTALIM DJEČAKOM OKONČANA ŠOKANTNIM OKRIĆEM: Tražilo ga više od 4.000 policajaca, uključili se i građani, a onda su naišli na užasan prizor

Osmogodišnji dječak čiji je nestanak digao Španiju na noge, zadavljen je istoga dana kada je nestao, potvrdili su nalazi obdukcije, piše “BBC”.

Tijelo Gabriela Cruza pronađeno je u nedjelju u prtljažniku auta kojeg je vozila partnerica njegova oca, Ana Julia Quezada. Žena, koja se inače redovno pojavljivala na svim organizovanim potragama za dječakom kao i na skupovima na kojima se apelovalo na javnost za pomoć u porazi, uhapšena je, piše “Jutarnji“…

Inače, Gabriel je nestao 27. februara u južnoj španskoj pokrajini Almeriji. U potragu je uključeno preko 4.000 policajaca i volontera.

U ponedjeljak je uhapšena Quezada policiju odvela na sva mjesta ključna za istragu. Ona je dječakovo tijelo skrila na porodičnom imanju u selu Rodalquilar, ali policija je ulovila dok je tijelo pokušavala prebaciti na drugu lokaciju.

U videu hapšenja može se čuti kako viče: “Nisam to učinila! Tek sam ovog jutra preuzela auto!“.

U međuvremenu, policija ispituje jedan prijašnji slučaj smrti djeteta koje je također bilo pod njenim nadzorom. 1996. godine četverogodišnja djevojčica pala je s prozora kuće u gradu Burgosu gdje se nalazila s Quezadom, koja je inače iz Dominikanske Republike. Ta je smrt u to vrijeme proglašena nesretnim slučajem.

Gabrijel je posljednji put viđen kako napušta kuću svoje bake u selu Las Hortichuelas u općini Nijar. Rekao je da ide do prijatelja na igranje, ali nikad se nije vratio kući.

3. marta njegov je otac Angel Cruz, u društvu Ane Julije Quezade, oko 10 kilometara od kuće pronašao njegovu majicu s uzorkom njegovog DNK.

Španski mediji javljaju da je Quezada otada pod prismotrom policije.

Tokom potrage za dječakom, društvene mreže su bile preplavljene slikama plave ribe (Gabriel je jako volio more) i hashtagom #TodosSomosGabriel (“Svi smo mi Gabriel”).

U ponedjeljak je Gabrielova majka Patricia Ramirez rekla kako je od početka sumnjala u Quezadu, ali ipak je apelovala na mir i da se institucijama dopusti da odrade svoj posao.